MENU WALENTYNKOWE

PRZYSTAWKA

  • carpaccio z wołowiny z marynowanymi warzywami serem grana padano i rucola - 26zl
  • tatar z łososia z kasza bulgur i marynatami - 23zl
  • grillowany camembert z karmelizowanymi owocami i orzechami - 18zl
  • krewetki w maślanym sosie z czosnkiem i sałatami - 29 zł
  • ravioli z palonym masłem i orzechami - 19 zl

ZUPY

  • krem z pieczonego buraka z jarmużem - 9 zł
  • pikantna zupa rybna z krewetkami - 12 zł

do przystawek i zup podajemy chrupiące pieczywo

DANIA GŁÓWNE

  • filet z dorsza ze szpinakiem i puree z pieczonej marchwi - 32 zl
  • steak z antrykotu z smażonymi batatami sosem bearnenskim - 48 zl
  • filet drobiowy z grilla na sałatce z pszenicy i warzywami - 26 zł

DESERY

  • fondant czekoladowy z waniliowymi lodami i owocami - 14 zl
  • panna cotta z karmelizowanymi owocami i sosem malinowym - 11 zl

REZERWACJA 512-534-472

RELIKWIE ŚWIĘTEGO WALENTEGO

Ciekawe ilu z nas wie, że w rudzkiej Bazylice, znajdują się relikwie św. Walentego, patrona zakochanych.

Na podkreślenie zasługuje także fakt, że niewiele jest w Polsce kościołów, których patronem jest ten święty. Najbliższy znajduje się w Bieruniu koło Tych, gdzie dzisiaj właśnie obchodzony jest odpust parafialny. Biorąc to pod uwagę, zapraszamy do rudzkiej świątyni, aby oddać hołd Walentemu. Kiedy już znajdziemy się w rudzkim kościele, należy podejść w rejon konfesjonału stojącego przed wejściem do kaplicy MB Pokornej. Naprzeciwko konfesjonału w obrębie ołtarza bocznego znajdują się relikwie świętego. Zapraszamy.